måndag 30 december 2013

Inbjudan till årsmöte


JA2NUARI
THE DONKEY MEMORIAL!
ÅRSMÖTE 140103! 14:00-16:00
Vi börjar det nya året med att bjuda in till världshistoriens första årsmöte för "the Donkey Memorial". Nu startar vi upp föreningen för det fantastiska projektet att skapa ett hus i Kenya för våra barn tillsammans med Salaash! Vi träffas hemma hos Kalle och Linda Thews adress Rastvägen 19 telefonnummer 08-6674944 eller 0707-980739. För att anmäla er och få mer information kontakta:
Kalle/Linda Thews, kalle@thews eller Niclas/Johanna Kullgard, niclas.kullgard@gmail.com

Brev som skickades för intresseanmälan

Hej alla Kenyaföräldrar!


Här kommer ett mail som riktar sig till er som har åkt eller har tänkt åka med Salaash på safari. 

Salaash och hans fru Anne har länge funderat på hur de ska kunna återgälda oss alla för de möjligheter som familjen fått. Tack vare våra resor med Salaash, har familjen kunnat förbättra skolgången för barnen och även kunnat bygga familjens hus på Ngong Hills. De har kommit fram till att de vill upplåta en hektar tomtmark till alla barn som har åkt med honom. Tanken är att vi (adoptionsfamiljerna) skulle kunna bidra med en mindre ekonomisk summa så att ett hus kan byggas.

Salaash- "My dream is to build a memorial to represent the connection between my family and the adoptive families and their children. 

The emblem will be " The Donkey".

This project is not for me. It is not for the parents. It is for the children. A place to be in their native Kenya.

Maybe in the future, we can start a school for underprivileged Kenyan children to study conservation of the Kenyan wildlife and natural environment". 


Salaash har redan pratat med några av familjerna som har varit i Kenya, men riktade sig mer konkret till Kalle Thews och Matts Rentzhog som fick frågan om de ville samla några stycken för att åka och titta på tomten som Salaash tänkt sig i Rift Valley. 

Denna lilla "expedition" ägde rum måndagen den 22 april. Vi var fem stycken morgonpigga pappor som lite fundersamma satte oss i "Donkeyn" för att titta på en tomt i Rift Valley där vi skulle bygga ett hus. Tanken svindlade lite och frågorna var många. Vi åkte i cirka 4 timmar i riktning mot Masai Mara. Strax före Narok svängde vi av vägen mot Siapei river och passerade en hel del andra "donkeys" och undrande blickar från lokalbefolkningen. Efter 30 minuters skumpande kom vi fram till tomten som ligger fantastiskt fint i en dalgång. Den ramas in av en liten flod, vilket är en förutsättning för vattenförsörjningen. Tomten har även el i närheten, som vi skulle kunna ansluta till. Tomten är cirka 6 hektar och vi disponerar 1 av dessa. Några grannar bor redan där och kunde hjälpa oss när vi körde fast på hemvägen :-).

När man kommer till platsen slås man av lugnet och ljudet av den lilla floden i bakgrunden. Det finns en del plana ytor så att barnen kan leka och plats för att fixa en liten lekplats eller liknande om man skulle vilja. Vi skickar med bilder så att ni kan se hur det ser ut. 


Salaashs tanke är att insatsen ska vara låg och han hoppas att så många familjer som möjligt kan vara med. Idén är att vi skulle kunna bygga ett hus i olika etapper och att adoptivfamiljer på plats turas om att ansvara för sin del av projektet. Salaash tänker att han kan hjälpa till att anställa de personer som behövs för varje etapp. Han kommer även hjälpa till med att skaffa material till bygget. En trolig kostnad för hus, samt anläggning av vatten och el är totalt 1,5 miljoner KES dvs cirka 120 000 SKR. En hel del material för att bygga finns redan, som till exempel sten till ett hus. Salaashs förslag är att varje familj som vill vara med i projektet bidrar med 2000:- samt en årlig avgift för underhåll av fastigheten. Även släktingar och vänner som har åkt med honom skulle vara välkomna att bidra.


Detta var lite information om Salaashs tankar. När man lyssnar på honom förstår man att detta är något han och Anne seriöst vill och har funderat mycket över. Man märker att han funderat mycket över olika konkreta led i processen och svårigheter som kan finnas. Från att vi inledningsvis tyckt att detta låter nästan som ett galet projekt tänker vi nu att detta faktiskt skulle kunna genomföras om många hjälper till och om man tänker att det får gå i lite pole-pole-tempo. Det känns som en möjlighet som är för bra för att säga nej till.

Vi som var där och tittade på tomten tänker att vi skulle kunna bilda en förening där syftet är att driva projektet framåt ekonomiskt och administrativt. Familjer får medlemskap genom att betala de 2000:- samt en årlig medlemsavgift och får då tillgång till huset samt möjlighet att hjälpa till. För att man ska kunna starta tänker vi att minst 20 familjer behöver anmäla sitt intresse och bidra ekonomiskt för att starta upp bygget. På plats är vi nu 7 familjer som är villiga att starta upp projektet, både gällande juridiska aspekter på ett avtal med Salaash och det rent praktiska att komma igång. Vi hoppas att det finns minst tretton familjer totalt som vill delta i detta projekt. Föreningen skulle i så fall få etableras när vi är tillbaka i Sverige och vi får då hålla ett årsmöte. 

Självklart är projektet fyllt med frågor och farhågor, men vi hoppas att den unika chansen att ge våra barn en möjlighet till en plats att återvända till i Kenya gör att många vill engagera sig i detta spännande och fantastiska projekt.



När det gäller projektet så har vi kommit så pass långt att nästa steg i Kenya är att åka till Naruk för att träffa kommungubbarna där för att skriva på papper och stycka av tomten. Det är en del av en större tomt som Salaash har där. Vi kommer att förfoga över 1 hektar. För att kunna skriva på behöver vi ha två och max fem representanter för barnen som kan vara typ "guardians" för tomten. Vi behöver starta en förening i Sverige för att utse personer som kan agera guardians och som är på plats då. Så nästa steg i Sverige är att starta upp föreningen vilket kommer att ske under september någon gång och alla som har visat intresse är välkomna på årsmöte då. Vi kommer att låta en advokat titta genom avtal och stadgar för föreningen så att det blir bra från början. För att kunna hålla alla uppdaterade så kommer vi att skapa en blogg inom kort så att vi kan lägga ut information och bilder på hur det flyter på. För närvarande är det strax under 20 familjer som har anmält intresse, vilket vi tycker är ok så här långt. 

Vi vill förstås att ni återkommer med frågor och funderingar och hoppas att vi är många som vill engagera oss i detta lite svindlande.

Skicka ett mail med intresse och om ni har några funderingar direkt till antingen kalle@thews.se niclas.kullgard@gmail.com 


Salaash genom


Familjen Thews

Familjen Mjölner

Familjen Rentzhog

Familjen Stricksson
Familjen Kullgard
 

Besök på tomten i april 2013

Salaash visar runt på tomten som ligger ute i "bushen" cirka trettio minuter utanför Narok, ungefär 3,5 timme från Nairobi för de adoptivpappor som följt med i april 2013. Tomten på en hektar ligger med en angränsande å, vilket Salaash tänker är bra för vattenförsörjning. Tomten behöver inledningsvis röjas och stängslas in,  och en del av stenen på tomten skulle kunna användas som byggmaterial för ett hus. Det kommer också att finnas möjlighet framöver att ansluta till elnät.




Välkommen till bloggen om The Donkey Memorial!

Det här är bloggen om vårt fantastiska och smått galna projekt som vi valt att kalla "The Donkey Memorial".  Under våren 2013 började Salaash prata med några av oss adoptivfamiljer på plats i Nairobi och berätta om att han gärna ville upplåta en tomt till våra barn som tack för att vi rest mycket med honom och han på så sätt kunnat bygga ett nytt hus och gett sina barn möjlighet till bra skolgång. Efter många möten med Salaash och även besök på tomten började det som först låtit som ett helt orealistiskt projekt att ta mer form och te sig alltmer intressant att försöka genomföra. Tanken på en tomt där vi bygger ett hus som våra barn skulle kunna ha som "sitt ställe" i Kenya, blev helt enkelt en fantastisk möjlighet som vi verkligen ville ge ett ordentligt försök. Vi mailade till andra adoptivfamiljer för att höra hur intresset var och så småningom bildades föreningen "The Donkey Memorial". Bloggen är till för att kunna följa projektet så bra som möjligt. Välkommen!