söndag 2 mars 2014

Tomt vid Masai Mara!

Inledningsvis diskuterade vi en tomt utanför Narok, men sedan dök det upp ett annat alternativ i Masai Mara som lät väldigt spännande. Familjen Emilsson/ Falkenström och Andersson/Karlsson, på plats i Kenya, kunde tänka sig att åka dit och titta på det nya alternativet med Salaash för att jämföra med tomten utanför Narok. Så här skrev Karin Emilsson efter att de varit där:

"Tomten är väldigt fin och läget känns toppen! Vi har hälsat på den man som sålde marken till Salaash och vi har hälsat på flera av våra grannar. De är väl medvetna om planerna. Just nu går vägen till tomten genom privatägda tomter men Salaash hade under måndagen möte tillsammans med många grannar där de gjorde planer för ny väg. Det finns en väg uppritad (men som alltså inte stämmer överens med verkligheten) som enligt staten ska gå enligt denna. I mötet bestämdes att berörda personer ska ansvara för sin bit mark och se till att den ritade vägen ska vara framkomlig. Vägen går dock enligt ritning över den vattenkälla som ligger precis nedanför "vår" tomt (på ingemansland - ingen får äga marken närmast vatten) men under mötet kom man också överens om att lägga vägen längre västerut eftersom många skulle bli utan vattenförsörjning annars. Kort och gott lät det som att Salaash tillsammans med grannar gjort planer för vägarbete, vilket innebär framkomlighet, inte någon dunderväg (dock tror vi betydligt bättre än den i Narok).

På tisdagen åkte jag och Magnus med Salaash till advokaten, medan övriga stannade på café i närheten. Överföring av land visade sig inte vara så lätt som vi trodde. Advokaten var väldigt tydlig och verkade bra. Han förklarade att man inte kan överlåta tomt till personer som inte är Kenyanska medborgare. Han tyckte det lät bra med en Trust ("förening") men eftersom den är registrerad enbart i Sverige så är den inte godtagbar här. Därför är nu första steget att starta en Trust här i Kenya vilket vi påbörjade. Det tar ca 2 veckor och kostar någonstans mellan 30 000 och 50 000 Ksh. Innan denna är registrerad kan vi inte överföra ägandeskap.
Vi tyckte detta lät helt logiskt och att det känns säkert att göra på det här sättet (som är enda alternativet).

Så, vi har förberett för en Trust i Kenya kallad "Old Donkey Memorial Fund". Vi har också förberett inför påskrifter. Det är nu Benjamin och Ines som står som representanter för adoptivbarnen och det är vi fyra föräldrar som skriver under som "Trustees". Advokaten har fått 75 000 Ksh så här långt vilket ska täcka registrering av Fund och delar av överlåtelsen av mark. Vi räknar med att det hela kommer landa på 100 000 (som var sagt tidigare) + 30 000 -50 000 Ksh (för registreringen), dvs  130 000-150 000 Ksh sammanlagt. Alltså lite mer än tänkt men behövligt. 

Funderingar framåt:
Vi har diskuterat tillsammans med Salaash (Hans eget stora önskemål) att vi bör sätta stängsel runt tomten. Grannar snor virke och djur förstör växtlighet. Om vi stängslar in tomten kommer det snart bli vackert gräs och större och finare acaciaträd. Vi tycker att det vore värt att stängsla in hela fem "Acres" och inte bara vår del. Det gör ju att vi får större yta att röra oss fritt på och så gör vi förstås Salaash en tjänst. Han kan ta virke för pelarna från tomten i Narok, vilket gör det hela billigare. Ståltråd (tjock med stora taggar) kommer dock kosta en del så vi får nog räkna med några tusen kronor. De som vill och kan av oss familjer kan starta upp och utföra delar av arbetet innan vi åker hem för att överlåta resten till anställda (grannar verkar glada över framtida arbetsmöjligheter). Men vi behöver förstås ert godkännande och så behöver vi pengar."

Utifrån läget på tomten, möjlighet att ta sig dit via flyg och landningsbana i närheten, möjligheter till vatten, bättre väg jämfört med i Narok, vetskap om att Salaash planerar att pensionera sig i närheten och närhet till safari beslutade styrelsen att välja tomten i Masai Mara. 











3 kommentarer:

  1. Så spännande & härligt!

    SvaraRadera
  2. Låter lysande!
    Berätta när det behövs pengar.
    /Anders

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt att det är på gång!
    Bra bilder, ger en känsla för stället.
    / Karina

    SvaraRadera